Quinta das Vinhas Aalter
+32 (0)471 48 22 35
+32 (0)475 33 91 53
Vrijdag :
14h00 - 17h00
Zaterdag:
10h00 - 12h30 & 14h00 - 17h00
Quinta das Vinhas Oosterzele
+32 (0)479 63 73 76
Cava is een Spaanse mousserende wijn, die vooral geproduceerd wordt in de Penedèsstreek, een wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië (Spanje).
Ook in Arragon en de Rioja wordt cava gemaakt.
Wijnen met de kwaliteitsaanduiding ”Cava” bestaan traditioneel uit een mengsel van het sap van drie inheemse druivenrassen: Xarello, Macabeo en Parellada (ofschoon er soms ook andere rassen gebruikt worden, volgens de methode van de tweede gisting van minstens negen maanden op de fles (método tradicional)). Deze methode is te vergelijken met de méthode traditionnelle.
Om die reden wordt cava wel eens "Spaanse Champagne" genoemd. Een wet en een toezichthoudende commissie waken sinds november 1991 over de constante kwaliteit van de cava. Een echte cava is aan de vierpuntige ster onderop de kurk te herkennen.
Daarnaast kan cava ook nog een denominació d'origen (oorsprongsbenaming) krijgen, als hij in een welomschreven streek gemaakt wordt.